Case Study: Stonehenge Visitor Centre Washrooms

4 years ago


Project Overview

Working with Denton Corker Marshall, Lovair created a series of bespoke Solid Surface Troughs for handwashing at this stunning new visitor centre at the World Heritage Site. Lovair also provided the fittings, including sensor taps, recessed Air Fury Hand Dryers and soap dispensers. 


Denton Corker Marshall specified a number of Lovair products for the Stonehenge Exhibition and Visitor Centre, for the public washroom areas. Both aesthetics and performance were really important to us, so their products were a perfect fit within our scheme.

We have always found Lovair to be professional and able to accommodate our need for numerous samples for approval, creating an enjoyable and successful relationship.

Following our recent great experience with Lovair and their products, we are intending to continue specifying their products in the future. We have a couple of upcoming projects, which already include a specification for their products.

We look forward to working with Lovair in the future.


Angela Dapper

Senior Associate

Denton Corker Marshall

(Shortlisted for Emerging Woman Architect of The Year AJ Women in Architecture 2014 Awards)


Project Challenges

We needed to create and support a 3.2m long, 6 user floating Corian trough weighing 92kg without any structural support in the walls.

 We also had the following constraints:

  • Underfloor heating pipes within the floor
  • Access points were required to achieve building code regulations within a minimalist room design, and site access preventing transporting the 3.2m Corian trough into the room.
  • The support frame had to be constructed without using timber to prevent absorbing the high moisture content in a washroom and failing.

 Project Solutions

  • To avoid the under floor heating pipes, and to avoid any strain on the non supportive walls,we designed a bespoke metal structural support frame, enabling the sink to be fully cantilevered, and self supporting. 
  • To meet the Building Code Regulations, we created Corian access panels.
  • To meet the space requirements, the Corian trough was constructed in two pieces, which was then joined on site using a seamless join, so the joint line is completely inconspicuous.

The End Result

If you like this, please share it.




Subscribe to our mailing list

* indicates required